Juruteknik


1. Bertanggungjawab memastikan semua peralatan syarikat (semua jabatan) seperti mesin dan penghawa dingin serta ¡®spare dan change part¡¯ nya supaya dalam keadaan baik.
2. Bertanggungjawab membaiki peralatan syarikat (aduan yang diterima daripada jabatan terlibat) yang mengalami kerosakan dan boleh dibaiki sendiri secara efisyen dan relevan.
3. Bertanggungjawab melaksanakan ¡®preventive maintenance¡¯ atau penyelenggaraan terhadap peralatan syarikat (semua jabatan) seperti mesin-mesin untuk pengeluaran dan premis syarikat secara berjadual dan berkala.
4. Bertanggungjawab melengkapkan senarai semak, borang dan laporan kerosakan serta penyelenggaraan peralatan dan premis syarikat dan penyelenggaraan berkala.
5. Membantu Eksekutif Penyelenggaraan dan Kejuruteraan syarikat atau Juruteknik serta kontraktor luar dalam memantau dan melaksanakan projek syarikat yang berkaitan kerosakan peralatan atau premis syarikat, pengubahsuaian, kejuruteraan binaan, mekanikal dan elektrikal serta peka terhadap aktiviti yang dijalankan.
6. Bertanggungjawab membantu Machine Technician dan Process Technician (Operator Pengeluaran) Pengeluaran, Inspektor Kawalan Mutu atau Operator Gudang dalam proses setting up atau troubleshoot mesin-mesin syarikat jika terdapat masalah.
7. Bertanggungjawab membantu Penyelia Pengeluaran dalam memberi tunjuk ajar kepada Machine dan Process Technician dan Operator Pembungkusan dalam mengendalikan mesin-mesin berkaitan.
8. Bertanggungjawab menjaga kebersihan dan berdisiplin di dalam kawasan kerja.
9. Melaporkan diri untuk bertugas tepat pada masanya dan tidak melengah-lengahkan kerja, tidak cuai serta berdisiplin dalam menjaga rekod kehadiran kerja.

Published : 12 Oct 2021 View Details

Operator Mesin Pengeluaran

1. Mengoperasikan mesin dan mengeluarkan produk mengikut target pengeluaran dan memahami dan mengikuti prosedur-prosedur GMP termasuk SOP (Standard Operating Procedures) dan BMR (Batch Manufacturing Record).
2. Mengisi segala maklumat yang diperlukan di dalam BMR (Batch Manufacturing Record) dengan masa sebenar kerja dilaksanakan, dengan betul dan tepat maklumatnya tanpa mereka-reka sesuka hati.
3. Bertanggungjawab mengoperasikan mesin dan menjaga mesin serta ¡®spare dan change part¡¯ nya yang dipertanggungjawabkan supaya dalam keadaan baik tanpa merosakkannya iaitu menjaga dengan baik dan teliti keadaannya semasa menggunakannya.
4. Tidak membazirkan bahan pengeluaran sesuka hati bagi membantu syarikat dalam mengurangkan kos pengeluaran produk.
5. Melaporkan kepada Leader/Supervisor Pengeluaran berkaitan semua peralatan dan perkakasan yang diperlukan.
6. Melaporkan segera kepada Leader/Supervisor Pengeluaran dan Eksekutif Pengeluaran tentang peralatan-peralatan yang perlu diperbaiki.
7. Memastikan mesin, kawasan kerja dan peralatan kerja termasuk penghawa dingin sentiasa bersih semasa dan sebelum menamatkan tugas harian.
8. Menjaga peralatan dan mesin, tshirt syarikat, baju overall, kasut dan lain-lain yang disediakan dengan baik dan tidak sesuka hati memberinya kepada rakan sekerja yang lain.
9. Sentiasa mementingkan keselamatan semasa bekerja di kawasan pengeluaran.
10. Menjaga rahsia syarikat, nama syarikat dengan tidak terlibat dengan mana-mana kes salah laku dan jenayah.
11. Melaksanakan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Eksekutif Pengeluaran dan Pengurus Pengeluaran.

Published : 12 Oct 2021 View Details

Switch To Desktop Version